de weg naar je Ware Zelf

OmiYoga

Integrale Yoga

Integrale Yoga wordt ook wel volledige yoga genoemd. Deze yoga omvat een ruime, vrije beoefening van essenties uit de klassieke yogastromen aangepast aan de interesses en individuele mogelijkheden van de leerling


Integrale Yoga onderscheidt zich van andere yogavormen, doordat het geen vaste richtlijnen volgens een bepaalde leer kent. Het is binnen deze yoga de bedoeling dat je in zelf observatie en concentratie de aandacht naar binnen richt en gaat ervaren wat er werkelijk speelt. Zo kun je direct werken aan een beter evenwicht en yoga integreren in het dagelijks leven.

Deze yoga vraagt geen specifieke voorkennis of fysieke lenigheid. De oefeningen worden op een rustige manier uitgevoerd, zonder druk en met respect voor de eigen mogelijkheden.


Integrale Yoga is ook  geschikt voor mensen met een no-nonsense mentaliteit die graag met de voeten op aarde staan en het verlangen hebben om met het hoofd in de hemel te leven.

Wat je motivatie ook is om met yoga te beginnen (van fysieke klachten, zoeken naar ontspanning tot behoefte aan geestelijke verdieping), Integrale Yoga kan op al deze gebieden verlichting bieden.


De lessen bestaan uit een aantal vaste elementen:


Hatha Yoga: Lichaamsoefeningen
Onder Hatha Yoga wordt verstaan: het aannemen van lichaamshoudingen. Tijdens het aanhouden van de houding wordt alle aandacht hierop gericht. Je wordt bewust van de lichaamsdelen die bij de houding betrokken zijn, de ademhaling en de werking. Na de oefening volgt een rusthouding om de werking van de oefening te observeren. De energie die door de houding is vrijgekomen wordt aan het zenuwstelsel toegevoegd door de rusthouding even aan te houden. Het resultaat van Hatha Yoga is een gezond functionerend lichaam.

Pranayama: Ademoefeningen
Prana is datgene dat zuurstof leven schenkt. Pranayama zijn oefeningen voor het verbeteren, uitbreiden en beheersen van de ademhaling.

Ontspanning
Tijdens ontspanningsoefeningen wordt je je bewust van spanning in verschillende delen van het wezen. Bewust worden en observeren hiervan is een eerste stap om tot diepe ontspanning te komen.

Concentratie en meditatie: het stil maken van het denkvermogen
Tijdens de meditatie kom je in aanraking met de mentale stilte, een fundamentele ervaring in de Integrale Yoga. Je wordt een druk in het hoofd gewaar, die in de Integrale Yoga wordt omschreven als “de kracht van boven” of de Universele kracht. Je komt in aanraking met het bewustzijn, dat ook een kracht is. Het gewaarworden van het innerlijk bewustzijn, de onzichtbare kracht die zowel buiten als binnen tastbare resultaten oplevert, is de hele betekenis van het Yogisch bewustzijn.