Methode Yoga for the Special Child®

Yoga for the Special Child® is een zachte en therapeutische yogamethode die het leven heeft veranderd van veel kinderen met speciale zorgbehoeften over de hele wereld. Sonia Sumar ontwikkelde deze methode om de natuurlijke ontwikkeling van haar eigen dochter Roberta, met Syndroom van Down, te verbeteren. Haar missie is om met deze methode zoveel mogelijk kinderen met speciale zorgvragen te helpen. Deze methode wordt al meer dan 45 jaar gebruikt en heeft wereldwijd een fantastische erkenning gekregen.

Yoga for the Special Child® wordt neergezet als de beste yoga methode voor kinderen met specifieke zorgvragen.

De methode is zachtaardig, therapeutisch, krachtig en zeer effectief. Het is veilig voor baby’s, kinderen en volwassenen met een cognitieve, lichamelijke en/of meervoudige beperking, aandachts- en concentratiestoornissen, emotionele of sociale beperking, leer-en gedragsproblemen, prikkelverwerking- of stoornis in het autismespectrum, Down syndroom, Prader Willy syndroom, Cerebrale Parese, epilepsie, ADD, ADHD en rolstoelgebruikers.

Het wordt ook erkend als een effectieve behandeling voor hooggevoelige kinderen en voor kinderen met de diagnose hoogbegaafdheid (HB), leerstoornissen en andere ontwikkelingsachterstanden. 

Klik hier voor mijn licentie; deze wordt elk jaar vernieuwd na het volgen van de jaarlijkse bijscholingen en specialisaties.

Yogapraktijk OmiYoga - Yoga for the Special Child®

Voordelen van yoga

Reguleren van spierspanning, kracht, evenwicht, flexibiliteit en coördinatie.

Versterkt interne organen en daardoor betere werking van organen.

Ontspant centrale zenuwstelsel, vermindering van angst en stress en betere prikkelverwerking.

Verbetert ademhaling tijdens dagelijkse activiteiten, dus betere lichaamsfunctie.

Merkbare verandering in focus, concentratie en communicatieve vaardigheden.

Reguleren van emoties.

Verhogen gevoel van vreugde.

Versterken van zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde.

Wat maakt de methode Yoga for the Special Child® zo speciaal?

Er wordt gewerkt vanuit een positieve houding. Elke kleine prestatie wordt gevierd. Tijdens de yogasessie zijn er geen verwachtingen en gaan we uit hoe het kind zich op dat moment voelt. We werken met het kind en niet met de diagnose. Verder ontstaat er een vreugdevolle verbinding die verder gaat dan de beperking en het gedrag zelf.

Yoga for the Special Child® wordt ook steeds vaker ingezet bij vroege interventie en is dan ook een fantastisch programma om de natuurlijke ontwikkeling van zuigelingen en peuters te stimuleren.

Yogapraktijk OmiYoga - Yoga for the Special Child® 2
Yogapraktijk OmiYoga - Yoga for the Special Child® 3

Samenwerken

We werken er hard aan om deze unieke therapeutische yogamethode op grotere schaal beschikbaar te maken.

Wil je dat we Yoga for the Special Child® naar je school, dagcentrum, woongroep/oudergroep of een andere organisatie brengen, neem dan contact met ons op.

Graag werken samen met jou aan een betere toekomst voor alle kinderen en volwassenen met een specifieke zorgvraag en beperking.

Ken jij families of kinderen met een specifieke zorgvraag buiten Zuid Holland, kijk dan op de website van Yoga for the Special Child® (www.specialyoga.com/practitioners). Hier vind je per regio gecertificeerde yogadocenten die werken volgens de methode Yoga for the Special Child®.

Wereldwijd werken we ook nauw samen met andere yogacentra, onder andere het Mahadevi, Roberta Sumar Yogacenter in Londen (www.mahadevicentre.com) en Roberta Sumar Yogaroom in Madrid (www.tierradenadia.com).

Yogapraktijk OmiYoga - Yogasessie Sonia

Yoga en kinderen met een specifieke zorgvraag

Cerebrale Parese

Het beoefenen van lichaamshoudingen gevolgd door diepe ontspanning kan helpen om de hoge spierspanning te verminderen. Tegelijkertijd zorgen de houdingen ervoor dat delen met een lage spierspanning ook versterkt worden. Het voordeel is dat de wervelkolom gestretcht en uitgelijnd wordt.

Tevens wordt de wervelkolom door de verschillende houdingen voor over gebogen, achter over gebogen en geroteerd. Hierdoor komt er meer ruimte tussen de wervels en wordt de druk verminderd op tussenwervelschijven en zenuwen. Het ontwikkelen van zowel een grotere bewegingsvrijheid als coördinatie is het kind in staat tot meer zelfstandigheid.

Down Syndroom

Bij deze kinderen helpen yogahoudingen het hele lichaam te stretchen, ontwikkelen en versterken. De oefeningen hebben een gunstig effect op de inwendige organen en helpen klieren uit te balanceren en te revitaliseren. Dit helpt kinderen slank en flexibel te blijven.

In combinatie met ademhalingsoefeningen verbeteren de houdingen het lichaamsbewustzijn, concentratie, evenwicht en geheugen.

Stoornis in het autismespectrum

Bij deze kinderen ligt de nadruk op het opbouwen van een sterke band. Hun wereld instappen en hun vertrouwen proberen te winnen is een belangrijk aspect. Op basis van wederzijds vertrouwen, komen daarna ademhalingsoefeningen, de yogahoudingen en diepe ontspanning aan bod. De combinatie van lichaamshoudingen, pranayama en diepe ontspanning versterken het zenuwstelsel, verbeteren de algemene gezondheid, lichaamsbewustzijn en concentratie.

Door een optimale fysieke en psychische integriteit te bereiken helpt yoga kinderen met autisme nieuwe beweging-, communicatie en sociale vaardigheden te ontwikkelen.

ADHD

Bij deze kinderen helpt yoga het centrale zenuwstelsel te kalmeren en versterken. Nadruk ligt op het in contact komen met hun lichaam op een niet-competitieve manier. Deze kinderen hebben vaak moeite met leren door hun hyperactiviteit en doordat ze snel afgeleid zijn. Beginnen met het aanbieden van ademhalingsoefeningen en yogahoudingen helpt hen om eerst rustig te worden zodat instructies goed gevolgd kunnen worden.

Een wisselende neusademhaling is juist voor deze kinderen heel nuttig omdat het de geest tot rust brengt en linker-en rechterhersenhelft in balans brengt. Een goede ademhaling is bij deze kinderen een belangrijk onderdeel van de yogasessie. Als het kind eenmaal in staat is aanwijzingen op te volgen, worden er meer houdingen en diepe ontspanning geïntroduceerd. Daarna volgt de gehele yogaroutine.

ADD

Bij deze kinderen wordt gestart met een band opbouwen om hun vertrouwen en aandacht te winnen. Vervolgens volgen de ademhalingsoefeningen, deze zijn een belangrijk onderdeel omdat de ademhaling sterk verbonden is met de emotie. Naast het positieve effect op de emoties stimuleert pranayama ook belangrijke gebieden van de hersenen en het centraal zenuwstelsel.

Door combinatie van lichaamshoudingen en ontspanning wordt het effect van pranayama vergroot. Door regelmatige yogabeoefening ontwikkelen kinderen meer lichaamsbewustzijn, emotionele stabiliteit en concentratie. Doordat hun algehele prestaties verbeteren, groeit hun zelfvertrouwen.

Meervoudige beperking

Bij deze kinderen wordt ook eerst gestart met een band opbouwen. De ademhalingsoefeningen zijn een belangrijk onderdeel omdat de ademhaling sterk verbonden is met de emotie. De yogahoudingen helpen het hele lichaam te stretchen, ontwikkelen en versterken.

De oefeningen hebben een gunstig effect op de inwendige organen. Door regelmatige yogabeoefening ontwikkelen kinderen meer lichaamsbewustzijn en emotionele stabiliteit.

info@omiyoga.nl

06 83 41 99 16

~

Privacyverklaring

h

Algemene voorwaarden

Copyright © 2021 - 2024 YogaPraktijk OmiYoga

Webdesign: A Touch of Spring - colourful websites